Deurwaarders komen ze steeds vaker tegen: ‘Autonomen’

Ze betalen geen belastingen, hebben geen zorgverzekering of negeren de boetes die zij ontvangen: ‘autonomen’ of ‘soevereinen’. De grondwet geldt voor hen niet, vinden ze. Gerechtsdeurwaarders komen ze steeds vaker tegen.
Deze autonome burgers, die zichzelf als zodanig identificeren, wensen geen deel uit te maken van onze samenleving. Momenteel wordt hun aantal in Nederland geschat op ongeveer tienduizend. Ze kiezen ervoor om hun "overeenkomst met de staat" te verbreken, wat impliceert dat ze geen belastingen meer betalen en soms hun woning beschouwen als een soort 'ambassade.' Dit leidt steevast tot het opstapelen van schulden, wat op zijn beurt leidt tot een toename van gerechtsdeurwaarders die voor hun deur (of 'ambassade') verschijnen. Voor sommige individuen die al diep in de schulden zaten, lijkt autonoom gedrag een uitweg.
Hoewel het fenomeen van autonomen al enige tijd bestaat, lijkt hun aantal toe te nemen. Tien jaar geleden kwamen gerechtsdeurwaarders hooguit eenmaal per jaar in contact met deze groep, maar tegenwoordig treffen ze hen veel vaker. De autonome groep is uiterst divers en laat zich niet gemakkelijk categoriseren. Ze komen voor in alle lagen van de samenleving, wat de zaak nog ingewikkelder maakt. Zorgwekkend is dat deze beweging lijkt te groeien en steeds aantrekkelijker wordt voor een breder publiek. Zelfs de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) maakt zich zorgen over mogelijke geweldsincidenten.
Het is cruciaal te benadrukken dat in Nederland iedereen, inclusief autonomen, gebonden is aan regels en wetten. Iedereen heeft rechten en verplichtingen. Als iemand iets niet betaalt, of het nu gaat om een boete, alimentatie, zorgverzekering of huur, zal een deurwaarder uiteindelijk stappen ondernemen. Het leggen van contact om tot een oplossing te komen vormt de kern van het werk van deurwaarders. Bij autonomen blijkt echter het leggen van contact bijzonder lastig te zijn.
Autonomen beginnen direct en onverbloemd te beweren dat de acties van gerechtsdeurwaarders onwettig zijn. Ze beweren geen contract te hebben met deurwaarders, de overheid of schuldeisers. Sommigen rechtvaardigen dit standpunt door historische gebeurtenissen aan te halen, zoals de vlucht van koningin Wilhelmina tijdens de oorlog, wat volgens hen alle Nederlandse wetten ongeldig zou hebben gemaakt. Ze beweren zelfs dat de grondwet niet langer geldig is. Dit alles leidt ertoe dat ze het werk van deurwaarders, rechters en officieren van justitie als illegaal beschouwen.
Ironisch genoeg erkennen autonomen deurwaarders niet als legitieme entiteiten, maar leggen ze wel boetes op aan deurwaarders op basis van verschillende wetsartikelen. Deze boetes kunnen bijvoorbeeld oplopen tot
€ 50.000 en worden opgelegd vanwege vermeende "bedreigingen van de mens”. Dit gedrag lijkt op selectief winkelen in het woud van wetgeving. Ook is het opvallend dat sommigen van hen wél gebruikmaken van uitkeringen.
Met het gedrag van autonomen, zijn de problemen niet weg. Aan het eind van de rit heeft die persoon er alleen zichzelf mee, want dan zullen betalingen daadwerkelijk worden afgedwongen. Volgt geen vrijwillige betaling of regeling, dan kan de kwestie uiteindelijk tot beslaglegging of zelfs een huisuitzetting leiden.
Met de beroepsgroep KBvG proberen wij als deurwaarder zo adequaat mogelijk te reageren op de vaak onbegrijpelijke uitingen. Indien u zelf ook met de deze groeiende groep te maken krijgt, dan kunt u altijd met ons kantoor contact opnemen.









