Incasseren op maat,


dát is AGIN Otten
door Agin Otten 7 januari 2025
Afgelopen jaar heb ik met succes het eerste deel van mijn opleiding tot deurwaarder afgerond. Na enkele jaren ervaring te hebben opgedaan als incassomedewerker en jurist bij een deurwaarderskantoor, heb ik op 18 oktober 2024 met trots een nieuwe stap in mijn carrière gezet. Op die dag werd ik beëdigd tot kandidaat-gerechtsdeurwaarder bij de Rechtbank Maastricht – een mijlpaal waar ik met veel voldoening op terugkijk. Inmiddels heb ik al wat kilometers op de weg gemaakt en merk ik dat het werk als deurwaarder me goed bevalt. Het is een veelzijdige en uitdagende functie die zowel juridische kennis als praktische vaardigheden vereist. Momenteel zit ik in mijn laatste jaar aan de Hogeschool Utrecht. Naast mijn stage bij AGIN Otten Gerechtsdeurwaarders ben ik druk bezig met mijn afstudeeropdracht. Tijdens mijn afstuderen richt ik me op een diepgaand onderzoek naar de informatieverplichtingen en de ambtshalve toetsing. Ik onderzoek niet alleen de wettelijke kaders en relevante jurisprudentie, maar ook hoe deze in de praktijk worden toegepast. Mijn doel is om inzicht te krijgen in de naleving van informatieverplichtingen en de manier waarop rechtbanken ambtshalve toetsing uitvoeren.  Ik kijk uit naar een leerzame en waardevolle tijd bij AGIN Otten Gerechtsdeurwaarders en ben enthousiast om mijn kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen.
door Agin Otten 12 december 2024
AGIN Otten heeft onlangs een audit laten uitvoeren in het kader van de gerechtsdeurwaarderswet en de bestuursregel KBvG Kwaliteitstoets. Deze audit is op 16 oktober 2024 uitgevoerd door auditor H. Olivier (CorEco Trading & Consultancy) en het bestuur van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders heeft ons op 11 december bericht dat zij tot het oordeel gekomen is dat aan AGIN Otten een positief toetsingsverslag wordt verleend. Het positieve toetsingsverslag heeft een geldigheidsduur van drie jaar en geldt tot 7 december 2027. Gerechtsdeurwaarders dragen een grote verantwoordelijkheid. Er wordt in de beroepsgroep dan ook veel aandacht besteed aan het bewaken van de kwaliteit van de ambtsuitoefening en dienstverlening. Dit gebeurt onder meer via toezicht en tuchtrecht. Met de Kwaliteitstoets heeft de KBvG een hoge standaard neergezet voor bedrijfsvoering en dienstverlening. Gerechtsdeurwaarders worden onder meer iedere drie jaar getoetst door een externe auditor, die daarvan een toetsingsverslag opmaakt, en tussentijds vindt een zelfevaluatie plaats. Daarin staat hoe de gerechtsdeurwaarder presteert op het gebied van bijvoorbeeld onafhankelijkheid, risicobeheersing en personeelsbeleid.
door Agin Otten 20 november 2024
Op donderdag 7 november 2024 organiseerde AGIN Otten voor diverse opdrachtgevers de cursus Algemene wet bestuursrecht (Awb). De inwerkingtreding van de 4e Tranche van de AWB heeft gezorgd voor een stelsel dat veel raakvlakken heeft met het BW maar op vitale punten soms echt anders is. Tijdens deze cursus werd het systeem toegelicht door cursusleidster Maritza Bernardt en kreeg men aanwijzingen voor de invorderings- en executiepraktijk. De doelstelling was actualisering en verdieping van de kennis over dit onderwerp en het hebben van een leuke en leerzame middag. Het programma startte met een lunch en eindigde met een borreltje na afloop, verzorgd door Hoeve de Aar.
door Agin Otten 13 augustus 2024
In nieuwsberichten in de krant of tv komt het regelmatig langs: “Er is beslag gelegd ten laste van …..”. Vaak gaat het dan om een zogenaamd conservatoir beslag. Wat is nu een conservatoir beslag? Een conservatoir beslag is een rechtsmiddel waarmee een schuldeiser in een vroeg stadium beslag legt. Bijvoorbeeld op gelden van de schuldenaar, die zich bij een derde bevinden, zoals het geld dat op een bankrekening staat. Ook kan het beslag gelegd worden op de onroerende zaak (woning/bedrijfspand). Het woord ‘conservatoir’ is afgeleid van het werkwoord ‘conserveren’, oftewel bewaren. Het doel van dit beslag is om te voorkomen dat de schuldenaar zijn vermogen kan wegsluizen voordat de rechter in een rechtszaak een definitieve uitspraak heeft gedaan. Wanneer mag je conservatoir beslag laten leggen? Voordat er conservatoir beslag gelegd kan worden, is er een machtiging van de rechter nodig. Dit betekent dat onze advocaat een verzoek moet indienen bij de rechtbank. In het verzoek moet aannemelijk gemaakt worden dat er een gegronde vrees is dat de schuldenaar niet aan zijn betalingsverplichting zal voldoen en dat beslaglegging noodzakelijk is om de vordering veilig te stellen. Na het verkrijgen van de machtiging, de beschikking, kan de deurwaarder beslag leggen. Dit kan alleen op de zaken of gelden waarvoor verlof is gegeven, hiervan mag de deurwaarder niet afwijken. De bank (als voorbeeld) wordt dan verplicht om het bedrag waar beslag op is gelegd te reserveren. Dit bedrag kan vervolgens niet meer door de schuldenaar worden uitgegeven totdat de rechter een definitieve beslissing heeft genomen. Wat gebeurt er nadat er conservatoir beslag is gelegd? Het conservatoir beslag blijft van kracht totdat de rechter een definitieve uitspraak doet. Mocht de rechter uiteindelijk beslissen, dan kan het beslag worden omgezet in een executoriaal beslag. Dit betekent dat de gereserveerde gelden of goederen worden overgedragen aan de schuldeiser. Wordt de vordering echter afgewezen, dan komt het beslag te vervallen en heeft de schuldenaar weer toegang tot zijn tegoeden. Conservatoir beslag is een krachtig middel dat u kan helpen om uw vordering veilig te stellen. Het is echter ook een middel dat zorgvuldig moet worden ingezet, gezien de juridische complexiteit en de mogelijke gevolgen voor de schuldenaar. Bij AGIN Otten staan we klaar om u te adviseren en te begeleiden bij het gebruik van dit instrument, zodat uw belangen optimaal worden behartigd. Heeft u vragen over conservatoir beslag of over andere juridische mogelijkheden om uw vorderingen te incasseren ? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.
door Agin Otten 25 juli 2024
Vroegsignalering speelt een cruciale rol bij het effectief beheren van huurachterstanden en het voorkomen van juridische geschillen. Recentelijk zijn er belangrijke uitspraken gedaan die van invloed zijn op hoe en wanneer u vroegsignaleringen dient te verwerken. Ook ontvingen wij in meerdere procedures vragen van de kantonrechter omtrent vroegsignalering. Wat is vroegsignalering en waarom is het belangrijk? Vroegsignalering houdt in dat u als verhuurder bij huurachterstanden een melding doet bij de gemeente, mits de huurder geen bezwaar heeft. Deze melding is bedoeld om de gemeente in staat te stellen om tijdig hulp te bieden en de huurder te ondersteunen voordat de situatie problematisch wordt. Dit voorkomt dat betalingsproblemen uitmonden in langdurige juridische procedures en financiële problemen. Nieuwe regels: wat u moet weten Van belang zijn twee termijnen: Wachttijd van 2 maanden: Na het indienen van een vroegsignalering, moet er een wachttijd van twee maanden worden gerespecteerd voordat u een dagvaarding kunt uitbrengen. Deze periode geeft de gemeente de kans om de melding te verwerken en de huurder te helpen. Vervaltermijn voor vroegsignaleringen: De vroegsignalering mag bij het uitbrengen van de dagvaarding niet ouder zijn dan zes maanden. Dit zorgt ervoor dat de informatie actueel blijft en relevant is voor de juridische stappen die worden ondernomen. Om te voldoen aan de regelgeving en om vertragingen of zelfs afwijzingen te voorkomen, is het belangrijk om vroegsignaleringen tijdig te doen. Het is raadzaam om een vroegsignalering onmiddellijk na de eerste maand van huurachterstand in te dienen. Hierdoor heeft u voldoende tijd om de verplichte wachttijd van twee maanden te respecteren voordat u een dagvaarding uitbrengt, vooral als de huurachterstand drie maanden bedraagt. Als u de nieuwe regels niet naleeft, kan dit leiden tot negatieve gevolgen. De Kantonrechter kan uw vordering geheel of gedeeltelijk afwijzen. Het is daarom van groot belang om de tijdslimieten strikt te volgen om juridische problemen te voorkomen. Heeft u vragen of behoefte aan specifieke adviezen over de impact van deze wijzigingen? Neem contact met ons op voor verdere ondersteuning en informatie.
Show More
Share by: