Is er door de huurder geen huur betaald en bouwt deze een achterstand op? Dit is wat je als verhuurder kan doen om een torenhoge huurachterstand te voorkomen:
1. Aanmaning voor huurachterstand
2. Incassoprocedure voor huurachterstand
3. Gerechtelijk traject voor de huurachterstand en verzoek ontbinding huurovereenkomst en ontruiming
Nadat herinnering en eventueel contact niks heeft opgeleverd is het sturen van een laatste aanmaning, de zogenoemde 14-dagenbrief, nodig. Moet u van tevoren nog een ingebrekestelling sturen? Het is niet nodig om een ingebrekestelling te sturen wanneer er een afspraak gemaakt is dat er voor een uiterste datum betaald moet zijn. Wanneer dit het geval is treedt automatisch het betalingsverzuim van rechtswege in. Hiermee is de achterstallige huur direct opeisbaar zonder het opsturen van een ingebrekestelling. Bekijk hier onze voorbeeldbrieven:
Wanneer uw huurder na aanmaning nog niet heeft betaald, is het verstandig om een incassobureau in te schakelen.
Ons persoonlijke advies is om direct een bureau in te schakelen na verloop van de 14 dagen-termijn.
Hoe verloopt een incassoprocedure? Een incassoprocedure wordt opgedeeld in 3 delen:
1. Een minnelijk incassotraject
2. Een gerechtelijk traject
3. Een executie traject
Een incassobureau kan enkel een minnelijk incassotraject uitvoeren. Wanneer de degene niet betaalt, wordt er vanuit een minnelijk incassotraject overgegaan op een gerechtelijk traject.
Hierbij draagt het incassobureau de verantwoordelijkheden over aan een gerechtsdeurwaarder. Gelukkig voert AGIN Otten zowel het incassotraject als het deurwaarderstraject voor u uit, zo hoeft u niet opzoek naar een apart bureau voor een deurwaarder.
Het gerechtelijke traject start met het opstellen van een dagvaarding. Hiermee wordt degene met een huurachterstand op de hoogte gesteld dat hij of zij voor de rechter moet verschijnen.
Wanneer er door uw huurder structureel niet voldaan wordt aan het afgesproken bedrag voor de huur is het mogelijk om de huurovereenkomst te laten ontbinden. Dit kan u als verhuurder echter niet zelf doen, dit moet namelijk door een rechter bepaald worden. Normaal gesproken kan een huurovereenkomst worden ontbonden bij een achterstand van 3 maanden.
Over het algemeen geld dat het mogelijk is om een huurovereenkomst te laten ontbinden na een huurachterstand van 3 maanden. Dit moet echter door de rechter bepaald worden en mag niet zomaar door de verhuurder gedaan worden. Er zijn uitzonderingen op deze 3 maanden regel, zo is het mogelijk om een huurovereenkomst eerder te laten ontbinden in speciale gevallen, bijvoorbeeld overlast.
In het gerechtelijk traject zal de rechter, naar aanleiding van het aanleveren van bewijs en de verdediging van degene met een huurachterstand, een vonnis uitspreken. In het vonnis bepaalt de rechter of de huurachterstand betaald moet worden en wordt er ook hier bepaald of de huurovereenkomst wordt ontbonden en of de woning of het gebouw mag worden ontruimd.
Vervolgens gaat het gerechtelijke traject over tot een executie traject als de kantonrechter een vonnis heeft uitgesproken.