Een incassoprocedure kan plaatsvinden wanneer er een schuldeiser opdracht geeft aan een incassopartner om een openstaande vorderingen namens hen te innen.
Een incassoprocedure wordt opgedeeld in 3 delen:
1. Een minnelijke incassotraject
Het incassotraject start met een fase waarin buiten de rechter om tot een oplossing gekomen kan worden. Tijdens het minnelijke incassotraject wordt geprobeerd de zaak op te lossen door bijv. een betalingsregeling. Als eerste wordt er een brief opgesteld waarin degene die nog schulden heeft op de hoogte wordt gesteld van zijn reeds openstaande schulden en het traject overgedragen is aan een incasso- & gerechtsdeurwaardersorganisatie. Hierin wordt ook vermeld dat bijkomende kosten voor het inschakelen van deze partij in rekening gebracht kunnen worden van degene met schulden.
Wanneer degene met openstaande schulden voet bij stuk blijft houden en niet wenst te betalen gaat het minnelijke incassotraject over op een gerechtelijk traject. Tijdens het gerechtelijke traject vind er een dagvaarding plaats. Samen met een gerechtsdeurwaarder wordt een dagvaarding opgesteld waarin degene met schulden een schriftelijk bericht krijgt dat hij of zij voor de rechter moet verschijnen. Vervolgens zal het gehele proces via de rechter lopen.
Wordt u door de rechter in het gelijk gesteld, en staat de vordering nog steeds open, dan gaat het traject over naar een executietraject. Hierbij wordt het vonnis uitgevoerd door onze gerechtsdeurwaarders. Zij zullen de schuldeiser ondersteunen bij de beslaglegging zodat zij haar geld terug kan krijgen. Betaling wordt dan daadwerkelijk afgedwongen. Dit kan gaan om salaris, aandelen of bedrijfskapitaal. Het is dan ook mogelijk om beslag te leggen op bijv. (on)roerend goed of andere verhaalsobjecten van waarde.
Op zoek naar meer informatie? Bekijk artikel: Wanneer mag ik een incassobureau inschakelen of Alles over beslaglegging door een deurwaarder