Het beëindigen van een huurovereenkomst kan een ingewikkeld proces zijn en vereist juridische stappen die zorgvuldig moeten worden gevolgd. Of u nu een verhuurder bent die met een probleemhuurder te maken heeft, of een huurder die in een moeilijke situatie zit, het is belangrijk om te weten wanneer en hoe een huurcontract kan worden ontbonden.
Bij de ontbinding van een huurovereenkomst wordt het huurcontract stopgezet omdat één van de partijen zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. In veel gevallen is daar een uitspraak van de rechter voor nodig. Het inschakelen van een rechter is niet nodig wanneer beide partijen in goed overleg besluiten het contract te beëindigen.
Volgens artikel 6:265 van het Burgerlijk Wetboek kan een huurovereenkomst worden ontbonden als één van de partijen tekortschiet in de nakoming van de afspraken. Een huurovereenkomst wordt niet zomaar ontbonden, hiervoor moet de tekortkoming ernstig genoeg zijn. Een rechter heeft hierbij altijd het laatste woord.
Als verhuurder kunt u de rechter vragen om het huurcontract te ontbinden in de volgende situaties:
Ook als huurder kunt u de rechter vragen om de huurovereenkomst te ontbinden, bijvoorbeeld in deze gevallen:
Het proces voor het ontbinden van een huurovereenkomst bestaat uit een paar vaste stappen:
Bij AGIN Otten begrijpen we dat het beëindigen van een huurovereenkomst vaak gepaard gaat met complexe juridische vragen en emoties. Onze ervaren juristen en gerechtsdeurwaarders begeleiden u in elke fase van het proces:
Heeft u vragen over de ontbinding van een huurovereenkomst, of heeft u direct juridische ondersteuning nodig? Neem gerust contact met ons op. Onze specialisten staan klaar om u te helpen met deskundig advies.
Op zoek naar meer informatie? Bekijk artikel: Ontruimingsprocedure en Hoe huurachterstand aanpakken?