Vaak wordt er gedacht dat het inschakelen van een incassobureau voorbehouden is aan bedrijven en instellingen. Dit is echter niet zo. Iedereen die openstaande vorderingen heeft op een debiteur, kan terecht bij een incassobureau. Zowel bedrijven, ZZP'ers als particulieren kunnen gebruikmaken van de diensten van een incassobureau.
Als ZZP'er of particulier kunt u helaas te maken krijgen met een wederpartij die niet op tijd wil/kan betalen. Dit kan enorm vervelend zijn en het liefste wilt u dit geld zo snel mogelijk terug. U kunt dan besluiten een incassobureau in te schakelen. Het is dan verstandig om na het verstrijken van de betalingstermijn een incassobureau in te schakelen. Voor u dit doet stelt u de debiteur eerst in gebreke. Wat houdt dit precies in?
Op het moment dat u beslist een incassobureau te willen inschakelen, dient u wel uw vordering te kunnen onderbouwen. U moet uiteraard kunnen bewijzen dat de debiteur een factuur bij u heeft openstaan en deze nog niet betaald is.
De kans dat een factuur betaald wordt na het inschakelen van een incassobureau is groter. Wanneer het contact niet meer van u als particulier of ZZP’er, maar van een incassobureau komt, dan is het effect vaak velen malen groter. Dit zorgt ervoor dat de kans op betaling ook vergroot wordt.
Als ZZP’er of particulier kunt u een incassopartij inschakelen voor een bedrag aan incassokosten. De incassokosten bestaan uit een percentage van de rekening, met een minimale waarde van €40,- en een maximale waarde van €6.755,-. Als alle kosten verhaalbaar zijn op de wederpartij blijft u als opdrachtgever kostenvrij.
Bron: Rijksoverheid.nl
Op zoek naar meer informatie? Bekijk artikel: Wat mag een incassobureau wel en niet doen en wie betaalt de rekening, Alles over beslaglegging door een deurwaarder of Wat zijn de voordelen van een deurwaarder inschakelen?